Νιέννα

H Nienna (σε Quenya "Εκείνη που θρηνεί") ήταν μια Ainu, μια από τους Aratar και η Valie που ήταν υπεύθυνη για την ευσπλαχνία και την θλίψη που απλωνόταν σε όλη την Arda. Ήταν η αδερφή του Mandos και του Irmo και δεν είχε σύζυγο. Το θέμα της στην Μουσική των Ainur ήταν βαθιάς θλίψης, από το οποίο ο θρήνος εισήλθε στον κόσμο στην δημιουργία του. Το βασίλειό της, τα Δώματα της Nienna, βρισκόταν στο δυτικότερο άκρο του Valinor, από όπου έβλεπε την θάλασσα. Ο Maia Olórin (Gandalf) ήταν ο μεγαλύτερος μαθητής της.


Η Νιέννα ασχολήθηκε με το πένθος και λυπόταν τον πόνο των άλλων, ιδιαίτερα για τα δεινά που προκάλεσε ο Μέλκορ στην Άρντα. Ωστόσο, η ασχολία της δεν ήταν η ατελείωτη θλίψη, αλλά περισσότερο ο οίκτος, η ελπίδα και η αντοχή του πνεύματος. Το μόνο που είναι γνωστό για την εμφάνισή της είναι ότι φορούσε μια γκρι κουκούλα. Ο Μάια Ολόριν, ο οποίος επρόκειτο αργότερα να ταξιδέψει στην Μέση-Γη ως Γκάνταλφ, έμαθε πολλά από αυτήν.

Κατοίκησε στο δυτικό Βάλινορ κοντά στον Μάντος, και σπάνια ερχόταν στη Βάλιμαρ. Από τα παράθυρά της κοίταζε έξω, μακριά, πέρα ​​από τα Τείχη της Νύχτας. Όταν η Γιαβάννα δημιούργησε τα Δύο Δέντρα, η συμβολή της Νιέννα ήταν σημαντική καθότι τα πότιζε με τα δάκρυά της, κλαίγοντας στο ύψωμα του Εζέλλοχαρ. Μετά την Φυγή των Νόλντορ, η Νιέννα θρήνησε για την καταστροφή των Δύο Δέντρων και τα δάκρυα της έφεραν την επούλωση καθαρίζοντας τη βρωμιά της Ουνγκόλιαντ. Έτσι, τα Δέντρα έδωσαν το τελευταίο λουλούδι και τον τελευταίο καρπό τους, και από αυτά έγιναν ο Ήλιος και η Σελήνη.

Ο οίκτος της φάνηκε πιο καθαρά όταν υποστήριξε τον Μέλκορ, όταν εκείνος ζήτησε χάρη από τους Βάλαρ. Αν και πέρασε πολύ από το χρόνο της πενθώντας για την καταστροφή που είχε προκαλέσει ο Μέλκορ στη Άρντα, εντούτοις, όταν εκείνος ζήτησε να απελευθερωθεί μετά από τις τρεις εποχές της αιχμαλωσίας του, η Νιέννα μίλησε για λογαριασμό του. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: