Ούλμο

O Ulmo (στην Quenya - "Αυτός που ρίχνει" ή "ο Βροχοποιός") ήταν ένας Ainu, ένας από τους Aratar και o Vala ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο των ωκεανών της Arda. Ήταν ο Άρχοντας των Υδάτων και ο Βασιλιάς της Θάλασσας. Ήταν ένας από τους επικεφαλής αρχιτέκτονες της Arda και είχε πάντα στενή φιλία με τον Manwe. Ονομαζόταν επίσης Ulubôz ή Ullubôz και ήταν πάντα δύσπιστος με τον Melkor, και ο Σκοτεινός Άρχοντας φοβόταν τη Θάλασσα σχεδόν όσο φοβόταν και τη Varda, διότι η θάλασσα δεν τιθασεύεται. Ο Ulmo δεν είχε κατοικία στο Valinor ή οποιαδήποτε μόνιμη κατοικία στην ξηρά, καθότι προτιμούσε τα βάθη των θαλασσών και τα ποτάμια. Το παλάτι του, στο κάτω μέρος της Vaiya, ονομαζόταν Ulmonan, από όπου επινοούσε τη μουσική του και κυβερνούσε όλα τα ύδατα, τους κόλπους και τα ποτάμια. Λέγεται ότι οι Eldar ακούνε στο νερό την ηχώ της Μουσικής των Ainur.


Ο Ούλμο ήταν μοναδικός μεταξύ των Βάλαρ με διάφορους τρόπους. Κατ' αρχάς ήταν μόνος του, χωρίς να έχει σύζυγο μεταξύ των Βάλιερ. Επιπλέον δεν είχε κατοικήσει ποτέ στο Βάλινορ αλλά από την αρχή ήταν στην Εκκάια, καθώς προτιμούσε τα βάθη των θαλασσών, γύρω και κάτω από το Άμπαρ, και τα ποτάμια. Όλα τα ύδατα ήταν υπό την διακυβέρνησή του: κόλποι, ποτάμια, ακόμη και τα νερά κάτω από τη γη. Σπάνια παρουσιαζόταν στα συμβούλια των αδελφών του, εκτός αν αφορούσαν θέματα μεγάλης σημασίας. Όποτε εμφανιζόταν λέγεται ότι ήταν τρομακτικός στην όψη, ψηλός σαν ένα γιγαντιαίο κύμα και ντυμένος με λαμπερή πράσινη πανοπλία, φυσώντας τα μεγάλα βούκινά του, τα Ουλουμούρι. Μιλούσε με τον ήχο του νερού και η φωνή του ήταν βαθιά σαν τον ωκεανό.

Από την αρχή, πριν τη δημιουργία της Έα, ο Μάνγουε υπήρξε ο πιο στενός του φίλος και σύμμαχός του, και οι δύο τους υπηρέτησαν πιο πιστά το σκοπό του Έρου. Παρόλο που ο Μάνγουε ήταν ο πιο αγαπητός στον Ιλούβαταρ, ο Ούλμο ήταν από όλους τους Άινουρ ο πιο βαθιά εκπαιδευμένος στη μουσική, και μαζί με τον Μάνγουε και τον Άουλε ήταν οι αρχιτέκτονες της Άρντα. Είχε κάποιους Μάιαρ στην υπηρεσία του, δια μέσου των οποίων έμαθε πολλά για τα Ξωτικά. Αυτοί οι Μάιαρ ήταν: ο Όσσε,ο οποίος φρουρούσε τα ύδατα γύρω από τη Μέση-Γη, η Ούινεν, η σύζυγος του Όσσε της οποίας η αγάπη για όλα τα πλάσματα της θάλασσας ηρεμούσε τα βίαια κύματα και τις καταιγίδες, και ο Σάλμαρ, ο μουσικός του Ούλμο που δημιούργησε τα Ουλουμούρι.

Όταν ο Μέλκορ εξέτισε την ποινή του και ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία, ο Ούλμο απογοητεύτηκε όταν ο Μάνγουε του την έδωσε, καθότι ο ίδιος ήταν πάντα δύσπιστος με τον Μέλκορ και αυτή του την άποψη συμμερίζονταν ο Τούλκας και η Βάρντα. Κατά τη διάρκεια της Πρώτης Εποχής ο Ούλμο προστάτευσε τον Σίριον και τον Γκέλιον και κατεύθυνε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Βάλα τα Παιδιά του Ιλούβαταρ. Ήταν ο Βάλα που υπήρξε ο πιο υπεύθυνος για την πτώση του Μόργκοθ, προτρέποντας τον Τούργκον να χτίσει την Γκοντόλιν και τον Φίνροντ να χτίσει τη Νάργκοθροντ. Χρόνια αργότερα, εμφανίστηκε ενώπιον του Τούορ και τον προέτρεψε να πάει στην Γκοντόλιν ως αγγελιαφόρος στον Τούργκον. Όταν έφτασε εκεί, τελικά παντρεύτηκε την κόρη του Τούργκον, την Ίντριλ και μαζί έκαναν τον Εαρέντιλ. Ο Ούλμο έσωσε τη γυναίκα του Εαρέντιλ, την Έλγουινγκ, από τη λεηλασία των Λιμανιών του Σίριον, επιτρέποντάς της να πάει το Σίλμαριλ στο σύζυγό της, το οποίο στη συνέχεια του επέτρεψε να κερδίσει την αποδοχή στο Βάλινορ και να ζητήσει την βοήθεια των Βάλαρ. Επιπλέον ο Ούλμο τους υπερασπίστηκε στο συμβούλιο από την οργή του Mάντος.

Ο Ούλμο πάντα αγαπούσε τους Έλνταρ και τους Εντάιν, ακόμη και όταν οι Βάλαρ εγκατέλειψαν τη Μέση-Γη. Αντιτάχθηκε στο σχέδιο του Όρομε να φέρει τα Ξωτικά στο Άμαν, αλλά βοήθησε εκείνους που ήταν πρόθυμοι να φτάσουν εκεί. Ξερίζωσε ένα μεγάλο κομμάτι από τις ακτές του Μπελέριαντ (το νησί που αργότερα έγινε γνωστό ως Τολ Ερεσσέα) και το χρησιμοποίησε για να τους περάσει από όλη τη Μπελέγκαερ ως το Ευλογημένο Βασίλειο. Στη συνέχεια, γνωρίζοντας καλά τα μυαλά των Τελέρι, στερέωσε το νησί στον Κόλπο του Έλνταμαρ. Νοιαζόταν για την Άρντα και τα παιδιά του Έρου, κράτησε την επαφή μαζί τους και είδε κάθε θλίψη και ανάγκη τους, και έτσι ήταν εις θέση να γνωρίζει περισσότερα για όσα τους συνέβαιναν ακόμη και από τον ίδιο τον Μάνγουε. Ακόμα και όταν οι Βάλαρ απομονώθηκαν στο Βάλινορ ή όταν τα Παιδιά του Ιλούβαταρ ήταν κάτω από την οργή τους, ο Ούλμο ήταν ο μοναδικός από τους Βάλαρ που δεν τους εγκατέλειψε ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: