Εστέ

H Estë (στην Quenya "Ανάπαυση") ήταν μια Ainu, σύζυγος του Vala Irmo και η Valie που ήταν υπεύθυνη για την γιατρειά του πόνου και την κούρασης. Ονομαζόταν επίσης αρκετές φορές "Estë η Χλωμή" και "Estë η Ευγενής" και ήταν πάντα ενδεδυμένη στα γκρί.


Η Εστέ έμενε με τον σύζυγό της, τον Βάλα Ίρμο, στο Λόριεν. Δεν κυκλοφορούσε τη μέρα, αλλά κοιμόταν σε ένα νησί της λίμνης Λόρελλιν στο Λόριεν. Όλοι όσοι έμειναν στο Βάλινορ αντλούσαν φρεσκάδα από τις πηγές της Εστέ και του Ίρμο στο Λόριεν. Ομοίως, στους Κήπους του Λόριεν, συχνά έρχονταν οι ίδιοι οι Βάλαρ, καθώς εκεί έβρισκαν ανακούφιση και ανάπαυση από τα βάρη και τις έγνοιες της Άρντα. Η Μάια Μέλιαν, προτού αναχωρήσει για τη Μέση-Γη, είχε υπηρετήσει και την Εστέ και τη Βάνα. Στο Λόριεν, η Μέλιαν έζησε αρκετά φροντίζοντας τα δέντρα που άνθιζαν στους Κήπους του Λόριεν.

Μετά από ένα διάστημα, όταν τα Ξωτικά κατοίκησαν στο Βάλινορ, ο Φίνγουε, ο Βασιλιάς των Νόλντορ, πενθούσε το γεγονός ότι η πρώτη του σύζυγος και μητέρα του Φέανορ, Μίριελ, δεν είχε άλλη δύναμη ούτε θέληση για ζωή. Μετέπειτα, ο Μάνγουε ανέθεσε την φροντίδα της Μίριελ στον Ίρμο στο Λόριεν. Η Εστέ και οι υπηρέτριές της φρόντιζαν το σώμα της και εκείνο παρέμεινε άφθαρτο, παρόλο που η Μίριελ δεν επέστρεψε ποτέ στους ζωντανούς.

O Τίλιον, ένας Μάια κυνηγός στην υπηρεσία του Βάλα Όρομε, πήγαινε συχνά στους Κήπους του Λόριεν για να ξεκουραστεί στις πηγές της Εστέ, αλλά και να ονειρευτεί καθώς τον έλουζε το ασημένιο φως του Τελπέριον. Ο Τίλιον αγαπούσε το ασήμι και για αυτό τον λόγο, μετά την καταστροφή των Δύο Δέντρων, παρακάλεσε να φροντίζει για πάντα το τελευταίο ασημένιο λουλούδι του Τελπέριον και να οδηγεί το Φεγγάρι. Η Βάρντα ήταν υπεύθυνη για τους ουρανούς και για την διέλευση όλων των στοιχείων σε αυτούς. Αρχικά σκόπευε να τοποθετήσει τον Ήλιο και το Φεγγάρι στον ουρανό, με το ένα να ταξιδεύει από την Ανατολή και το άλλο από τη Δύση, ώστε να υπάρξει ανάμειξη των φώτων τους μέσα στη μέρα. Ο Τίλιον, ωστόσο, ήταν τόσο ανυπόμονος να βρίσκεται δίπλα στην Άριεν, τη Μάια που οδηγούσε το πλοίο του Ήλιου, ώστε - τυφλωμένος από την ομορφιά και το μεγαλείο της - εξετράπη από την πορεία του για να βρίσκεται κοντά της. Η Εστέ και ο Ίρμο ήταν εντελώς αντίθετοι σε αυτό, διότι όταν ήταν μαζί τα φώτα του 'Ήλιου και της Σελήνης τα άστρα κρύβονταν και ο ύπνος και η ξεκούραση εξαφανίζονταν από τη Μέση-Γη. Έτσι η Βάρντα το άλλαξε αυτό, ώστε να μπορεί να υπάρχει μια χρονική περίοδος σκιάς και ημίφωτος.



Δεν υπάρχουν σχόλια: