Αντούνιε

To Andúnië ήταν μια σημαντική πόλη και λιμάνι στο δυτικό μέρος της Νήσου του Númenor. Βρισκόταν στον Κόλπο του Andúnië στην περιοχή Andustar. Ήταν μία από τις κυριότερες πόλεις του Númenor και ήταν περισσότερο γνωστό ως το λιμάνι όπου τα Ξωτικά του Tol Eressëa κατέφταναν πιο συχνά για να επισκεφτούν τους Númenóreans. Andúnië σημαίνει "Ηλιοβασίλεμα" στην Quenya.


Το Αντούνιε βρισκόταν στον Κόλπο του Αντούνιε στην περιοχή Άντουσταρ και ήταν το σπίτι των Αρχόντων του Αντούνιε, οι οποίοι κατάγονταν από τον Βαλάντιλ, και που ήταν φημισμένοι και αξιοσέβαστοι ευγενείς του Νούμενορ, καθώς και μέλη του Συμβουλίου του Σκήπτρου. Εκεί, στην πόλη-λιμάνι, έφταναν τα Ξωτικά του Τολ Ερεσσέα φέρνοντας δώρα στους Νουμενόριανς, σε μια εποχή προτού πέσει η Σκιά πάνω στο Νούμενορ. Μέρος της πόλης βρισκόταν δίπλα στην ακτή, αλλά πολλές κατοικίες βρίσκονταν στις παρυφές των πλαγιών. Ο κεντρικός δρόμος του Νούμενορ, ο οποίος περνούσε από τη Ρόμεννα προς τα δυτικά και μέσα από το Αρμένελος, συνέχιζε ως το Αντούνιε. Την περίοδο μετά τον Βασιλιά Ταρ-Ανκάλιμον, το Αντούνιε έγινε λιμένας των Πιστών.

Κατά το έτος 630 της Δεύτερης Εποχής, ο Ταρ-Ελέντιλ δημιούργησε τον τίτλο Άρχοντας του Αντούνιε προς τιμήν του πρώτου του εγγονού, του Βαλάντιλ. Οι Άρχοντες του Αντούνιε ήταν επίσης οι ηγέτες των Πιστών, οι οποίοι υποστήριζαν την συνεχή φιλία με τα Ξωτικά και την υπακοή στους Βάλαρ. Καθώς όμως η δυσπιστία για τους Πιστούς και τους Βάλαρ μεγάλωνε, οι κάτοικοι του Αντούνιε δέχονταν τα Ξωτικά ως επισκέπτες στα κρυφά. Με την Σκιά να εξαπλώνεται στο Νούμενορ και στους ανθρώπους του, το Αρμένελος έγινε μεγαλύτερο και σημαντικότερο από το Αντούνιε. 

Ως το δεύτερο μισό της Δεύτερης Εποχής, πολλοί από τους Πιστούς απ' το Αντούνιε αντιμετώπιζαν τόση δυσπιστία από τους Ανθρώπους του Βασιλιά, οι οποίοι τους χαρακτήριζαν "προδότες", ώστε αναγκάστηκαν να μετακινηθούν απ' την πόλη και να μείνουν στη Ρόμεννα. Ο Αμάντιλ ήταν ο τελευταίος των Αρχόντων του Αντούνιε και, μέσω του επιζώντα μεγαλύτερου γιού του, του Ελέντιλ, έγινε ο πρόγονος των Βασιλέων των Ντουνεντάιν που κατοίκησαν στη Μέση-Γη και ίδρυσαν την Άρνορ και την Γκόντορ. Η πόλη καταστράφηκε όταν επήλθε η Πτώση του Νούμενορ, το έτος 3319.

Δεν υπάρχουν σχόλια: