Τα Γκρίζα Λιμάνια (Μίθλοντ)

Τα Γκρίζα Λιμάνια, επίσης γνωστά ως Mithlond, ήταν ένα λιμάνι στον κόλπο του Lune στις εκβολές του ποταμού Lhûn στο δυτικό Eriador στο Lindon. Το Mithlond μεταφράζεται στη Sindarin ως "Γκρίζα Λιμάνια" (mith «γκρίζος» και lond "λιμάνι").


Τα Γκρίζα Λιμάνια ιδρύθηκαν στις αρχές της Δεύτερης Εποχής από τα Ξωτικά που επέζησαν της Καταστροφής του Μπελέριαντ, εκείνα που επέλεξαν να παραμείνουν στην Μέση-Γη μετά τους πολέμους εναντίον του Μόργκοθ, και χρησιμοποιήθηκαν αργότερα από οποιοδήποτε από τα Ξωτικά (είτε Νόλντορ, Σίνταρ ή Σίλβαν) ώστε να φύγουν από τη Μέση-Γη και να πάνε στο Βάλινορ. Ο Κίρνταν ο Ναυπηγός ήταν ο Άρχοντας των Λιμανιών, αλλά σε ολόκληρη την Δεύτερη Εποχή ο Ερέινιον Γκιλ-γκάλαντ, ο Υψηλός Βασιλιάς των Νόλντορ, κυβέρνησε όλο το Λίντον από τα Γκρίζα Λιμάνια.

Τα Λιμάνια επισκέπτονταν συχνά οι Νουμενόριανς, και το 1700 της Δεύτερης Εποχής, ο Ταρ-Μινάστιρ έστειλε εκεί μεγάλο στόλο από το Νούμενορ ως βοήθεια στον πόλεμο εναντίον του Σάουρον

Το έτος 1000 της Τρίτης Εποχής, οι Ιστάρι έφτασαν στη
Μέση-Γη, και ήταν εκεί όπου ο Κίρνταν έδωσε το Νάρυα, το Δαχτυλίδι της Φωτιάς, ένα από τα Τρία Δαχτυλίδια των Ξωτικών, στον Γκάνταλφ. Το 3018 της Τρίτης Εποχής, ο Γκάλντορ των Λιμανιών στάλθηκε από τον Κίρνταν ως εκπρόσωπός του στο Ρίβεντελ, και ήταν μεταξύ των μελών του Συμβουλίου του Έλροντ.

Μετά την ήττα του
Σάουρον στον Πόλεμο του Δαχτυλιδιού και τη στέψη του Άραγκορν Β' ως Βασιλιά Ελέσσαρ, ο Γκάνταλφ, η Γκαλάντριελ και ο Έλροντ έφυγαν από τα Γκρίζα Λιμάνια για το Βάλινορ. Οι Δαχτυλιδοκουβαλητές Μπίλμπο Μπάγκινς και Φρόντο Μπάγκινς είχαν την τιμή να τους συνοδεύσουν στο Βάλινορ. Χρόνια αργότερα, ο Σαμγουάιζ Γκάμτζι έκανε το ίδιο, όντας και ο ίδιος Δαχτυλιδοκουβαλητής (έστω και για λίγο).

Δεν είναι σαφές για πόσο καιρό υπήρχαν τα Λιμάνια στην Τέταρτη Εποχή, καθώς ο αριθμός των Ξωτικών λιγόστεψε με τον ερχομό της "Εποχής των Ανθρώπων". Υποθετικά, ο Κίρνταν παρέμεινε εκεί μέχρι που το τελευταίο πλοίο αναχώρησε από τη Μέση-Γη για το Ευλογημένο Βασίλειο. Λέγεται, επίσης, είπε ότι μετά το θάνατο του Βασιλιά Ελέσσαρ, ο Λέγκολας έφυγε για το Βάλινορ και πήρε μαζί του και τον Γκίμλι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: